Kastamonu Helvası Tarifi

Ugandada çekme helva yok demeyin yaptım oldu :) ama bir daha kalabalık misafirlerim olmadan bu tatlıyı yapmam çünkü ev halkı olarak hepsini biz tüketiyoruz.Kalorisi yüksek bir tatlı.Türkiyeden gelen amcam için yaptım bu helvayı,çok beğendi.Yapılışı o kadar basit ki,kırk dakikada servise hazır.Gerçeğine çok yakın lezzzetine garanti verebilirim.Püf noktası,unu esmerleşmeden ve un kokusu kalmayacak kadar kavurmanız.

Ama önce çekme helvanın destanını okuyalım isterseniz.

ÇEKME HELVA DESTANI
Geçmiş asırlarda, KASTAMONU ‘da yaşayan bir Bey’in, güzel bir kızı varmış. Kastamonu’yu adaletli bir şekilde yöneten bu Bey kızını çok sevmekteymiş… O kadar ki, ondan ayrılığı hiç düşünmez, Onsuz hayatın çok olumsuz geçeceğini, onu görmeden yaşayamayacağını düşünürmüş.
Kız bu, Baba evinde beklemez, geleneklerimize ve göreneklerimize göre zamanı geldiğinde hem ağlar, hem de yuvasını kurar. Bey de bu gerçeği bildiği için kızıyla evlenecek olanları bir imtihana tâbii tutmaya karar vermiş. Uzun süre, bu imtihanın nasıl olması gerektiğini düşünmüş. Ama bir türlü bulamamış… Bu arada kâhyasından bir teklif gelmiş. “Bey’im sen tatlıyı çok seversin, kızını öyle biriyle evlendirelim ki, yapacağı tatlı, kızının saç telinden ince olsun. Böyle bir tatlı yapana kızını verirsin” demiş. Bu fikir Bey’in çok hoşuna gitmiş. Kastamonu ’nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, Bey’in kızının hayaliyle başlamışlar tatlı çeşitleri yapmaya…

Bey yapılan tatlıları beğenmemiş. Abdulsamet isminde bir genç varmış. O da söz geçirememiş kalbine ve Bey’in kızını alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya…

Abdulsamet Un, tere yağ ve ağdayı, (üzüm pekmezi). Bey ‘in kızının aşkıyla başlar yoğurmaya, Yoğurdukça, un, tere yağ ve ağdayı, aşkla kavrulur gönlü. Aşk ateşi tel tel yapar helvayı… ve MEŞHUR KASTAMONU ÇEKME HELVASI çıkar ortaya… Bey çekme helvayı çok beyenir. Kızının saçları kadar ince, bi o kadar da lezzetli… Abdulsamet usta da kavuşur sevdiğine. Daha sonra ki asırlar da, evler de KASTAMONU ÇEKME HELVASI geleneksel olarak yapılmaya devam edilir

Malzemeler

  • 2 tepeleme su bardağı un
  • 175 gr oda ısısında beklemiş tereyağı
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı

  • Unu teflon tavaya alın,orta ateşte hızlıca un kokusu gidede kadar kavurun.Dikkat edin esmerleşmesin.Kavrulduğu topaklanmasından belli oluyor.
  • Kavrulan unu bir tel süzgeçten hızlıca soğutmadan,kaşıkla topakları ezerek geçirin.Unun soğumaması gerekiyor.İçine oda sıcaklığında bekleyen  tereyağınızı ve pudra şekerini ekleyin,yoğurma işlemine başlayın
  • İyi yoğurup özleşince helvanızı bir borcama alın,eşit bir şekilde yayın.Elinizle bastırarak sıkıştırın.Parmak izlerinizin kalmaması için bir tabağın altı ile düzleyin.15 dakkika buzdolabında bekletin.Dolaptan çıkarın ve ince uçlu bir meyve bıçağı ile dikkatlice baklava dilimi şeklinde kesin.
  • Dikkatlice parçalamadan ince bir spatula veya bir bıçak yardımı ile alın servis edin.

Not:Benim kare borcamım olmadığı için yuvarlak tepside yaptım.Siz kare borcam kullanırsanız helvanız daha bereketli olur.

About these ads

5 thoughts on “Kastamonu Helvası Tarifi

  1. yahu nedir bu padisahlarin imtihanlari… Sadrazamda yani sanki kendi istermis evlenmeyi gibi nerden aklina gelmis. hani dese ki kizin helvayi cok seviyor ona yapar evlenince anlarim. Babasi helva tatli seviyor diye damat iyi helva yapacak diye sartmi var… neyse gecmisi desmeye ve hatta efsaneleri elestirmeye gerek yok.. sonunda ask kazanmis ve de askla pisen her yemek gibi guzel ve hatta tadina doyulmaz olmus…..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s